III. simpozij pisane besede (ODPOVEDANO)

Umetnost pisanja je zavita v tančico skrivnosti, polno stereotipov o mučenem umetniku in navdihnjeni umetnici, o muzah, ki se muzajo z oblakov nedosegljivih pričakovanj in se posmehujejo utripanju črnega kurzorja na belem zaslonu polnem praznine. Pa vendar je pisanje – tako kot slikarstvo, glasbeno ustvarjanje in film – najprej obrt, ki šele z veliko obrtniškega mučenja morebiti rodi tudi umetniško izražanje.

Simpozij pisane besede je dogodek društva Pisalni stroj, kjer različni avtorji predstavljajo svoj pristop k pisanju. Poleg strokovnih predavateljev je vedno del simpozija namenjen tudi odprtemu forumu za predstavitve s strani udeležencev.

Simpozij je namenjen predvsem tistim, ki se že ukvarjajo s pisanjem (ali kot hobi, ali poklicno), vendar se nanj lahko prijavi vsak. V primeru, da ste na začetku vaše pisalne poti je morda za vas bolj primeren Tečaj kreativnega pisanja. Tisti, ki ste se tečaja že udeležili, ste vabljeni da se udeležite simpozija. Prav tako dobrodošli vsi drugi umetniki in obrtniki pisane besede!

Podrobnosti

Termin simpozija: petek, 14. oktober 2022

Lokacija: Konferenčna dvorana M3+4, Cankarjev dom
V primeru premajhne udeležbe, bo dogodek v celoti potekal preko spleta

Early Bird prijave:

Early Bird prijave potekajo do torka, 20. septembra 2022.

 • Celodneven obisk simpozija: 85,00€ / 73,00€
 • Obisk predavanj : 64,00€ / 55,00€
 • Obisk interaktivnega dela: 44,00€ / 37,00€

Rok plačila: petek, 23. september 2022

DDV je obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost.

Število mest je omejeno.


Program

 • Predavalni program
  • 14:30 – Kim Komljanec
  • 16:00 – Andrej E. Skubic
 • Interaktivni program
  • 17:45 – Razprava z gosti: Od predala do knjižne police
  • 19:15 – Pogovor z nagrajenko Natečaja za kratko zgodbo 2021
  • 20:00 – Pogostitev ob kozarčku

Prijava na Simpozij pisane besede


Predstavitev programa

14:30 – Kim Komljanec

O avtorici

Kim Komljanec je dramska pisateljica, scenaristka in dramaturginja, gledališka režiserka in pedagoginja ter lektorica. Po diplomi s Filozofske fakultete v Ljubljani (slovenistika in francistika) je magistrirala iz dramskega pisanja in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu, kjer se je izšolala v pisanju libreta za muzikal (Mercury Music). Sodelovala je tudi na mednarodni rezidenci za dramske pisce v prestižnem gledališču Royal Court. Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, nekatera so izšla tudi v knjižni obliki. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke (RTV Slovenija) in nekaj malega za film. Kim se nenehno izobražuje in razvija svojo obrt, v obliki tečajev in umetniških sodelovanj pa svoje znanje deli z drugimi avtorji in avtoricami različnih generacij. Več na kim.komljanec.org

O programu

Pisanje dramatike se od pripovedništva (proze) in pesništva razlikuje zlasti v tem, da končni cilj izbranih besed ni papir, ampak prostor. Dramska značilnost besedila (ki se sicer lahko pojavlja tudi v prozi ali poeziji) je ta, da je beseda tudi nosilka akcije. V predavanju bom predstavila glavne značilnosti dramskega dialoga, pokazala, kako se dialog dopolnjuje s fizično akcijo v prostoru, in pojasnila, kako se dramska akcija skriva že v dialogu samem. Predavanje sestoji tudi iz nekaj preprostih praktičnih vaj, v katerih bodo obravnavane vsebine slušatelji_ce lahko tudi neposredno preizkusili_e.


16:00 – Andrej E. Skubic

O avtorju

Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj, dramatik, scenarist, prevajalec in jezikoslovec. Napisal je osem romanov (med njimi so s kresnikom nagrajene Grenki med, Koliko si moja? in Samo pridi domov), zbirko kratke proze Norišnica, sociolingvistično monografijo Obrazi jezika, tri drame (Neskončni šteti dnevi, Pavla nad prepadom, Hura Nosferatu) in serijo knjig za otroke z naslovom Trio Golaznikus. Njegova knjige so prevedene v vrsto tujih jezikov, za pisateljsko delo pa je prejel tudi Župančičevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada. Leta 2019 je za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus prejel nagrado Večernica.

O programu

Andrej E. Skubic bo v svojem predavanju nakazal nekaj vijugavih poti, ki vodijo od prvotnega navdiha za roman do njegove končne podobe na papirju. Na primerih nastajanja svojih romanov, od Grenkega medu do Krasnih dnevov, bo opisal dogodke in podobe iz življenja, ki smo mu dale zamisel za zgodbo, tako pa se je v mnogih primerih med svojim razvojem do dejanskega besedila povsem spremenila tako po samih konkretnostih kot po pomenskih poudarkih. Predstavil bo tudi nekatera orodja, ki jih uporablja pri pisanju – od navadnega zvezka do posebne programske opreme, ki lahko olajša domišljiji, da steče.


17:45 – Razprava z gosti: Od predala do knjižne police

Ni boljšega načina izmenjave izkušenj, kot je razprava. Zato boste imeli na tokratnem Simpoziju pisane besede možnost poslušati pisatelje ter urednika in publicista, ki bodo klepetati na temo prvencev. Razpravo bo povezoval Rok Sanda, pisatelj in režiser.

Razpravljali bodo:

 • Aljoša Harlamov – glavni urednik Cankarjeve založbe in publicist,
 • Bronja Žakelj – novinarka in pisateljica,
 • Nejc Gazvoda – pisatelj, režiser in scenarist
 • in skriti gost, ki ga razkrijemo septembra.

Za povezanost debate pa bo skrbel idejni vodja in avtor simpozija ter pisatelj in režiser Rok Sanda.


19:15 – Pogovor z nagrajenko Natečaja za kratko zgodbo 2021

Ob tokratnem, tretjem Simpoziju pisane besede, bo izšla tudi Zbirka sedmih kratkih zgodb lanskega natečaja kreativnega pisanja. Sestavljena je iz najbolje uvrščenih kratkih zgodb Natečaja za kratko zgodbo 2021 še neuveljavljenih pisateljev in pisateljic. Zbirko boste lahko kupili na dogodku.

Nekaj besed pa bomo spregovorili tudi z zmagovalko lanskoletnega natečaja.Prijava na Simpozij pisane besede

Število mest je omejeno.

Pretekli simpoziji