II. Simpozij pisane besede, jesen 2021

Umetnost pisanja je zavita v tančico skrivnosti, polno stereotipov o mučenem umetniku in navdihnjeni umetnici, o muzah, ki se muzajo z oblakov nedosegljivih pričakovanj in se posmehujejo utripanju črnega kurzorja na belem zaslonu polnem praznine. Pa vendar je pisanje – tako kot slikarstvo, glasbeno ustvarjanje in film – najprej obrt, ki šele z veliko obrtniškega mučenja morebiti rodi tudi umetniško izražanje.

Simpozij pisane besede je dogodek društva Pisalni stroj, kjer različni avtorji predstavljajo svoj pristop k pisanju. Poleg strokovnih predavateljev je vedno del simpozija namenjen tudi odprtemu forumu za predstavitve s strani udeležencev.

Simpozij je namenjen predvsem tistim, ki se že ukvarjajo s pisanjem (ali kot hobi, ali poklicno), vendar se nanj lahko prijavi vsak. V primeru, da ste na začetku vaše pisalne poti je morda za vas bolj primeren Tečaj kreativnega pisanja. Tisti, ki ste se tečaja že udeležili, ste vabljeni da se udeležite simpozija. Prav tako dobrodošli vsi drugi umetniki in obrtniki pisane besede!

Podrobnosti

Termin simpozija: sobota, 20. november 2021

Lokacija: spletna udeležba preko aplikacije Zoom

Rok prijave: torek, 16. november 2021
Rok prijave za Odprti forum: sobota, 13. november 2021

Kotizacija za zunanje udeležence: 200,00 eur
Udeleženci tečaja kreativnega pisanja: 150,00 eur

Rok plačila: sreda, 17. november 2021

DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost.


Program

 • 11:00 – Veronika Simoniti
 • 13:00 – Odprti forum
 • 14:00 – Odmor za kosilo
 • 16:00 – Mirana Likar Bajželj
 • 18:00 – Podelitev nagrade za Najboljšo kratko zgodbo

Prijava na Simpozij pisane besede


Predstavitev programa

11:00 – Veronika Simoniti

O avtorici

Veronika Simoniti (1967) je avtorica kratkoproznih zbirk Zasukane štorije (2005), Hudičev jezik (2011; obe pri LUD Literatura) in Fugato (2019, Litera) ter romanov Kameno seme (2014, Litera) in Ivana pred morjem (2019, Cankarjeva založba). Njena dela so bila večkrat nominirana (mdr. za nagrado fabula 2006 in 2007 ter nagrado kresnik za najboljši roman 2015) ali so prejela nagrado (mdr. trikrat na Radiu Slovenija, kresnik 2020 za roman Ivana pred morjem). Njene zgodbe so prevedene v več jezikov, nastopajo pa tudi v domačih in tujih antologijah (npr. Best European Fiction 2016). Ureja dvojezični spletni blog za slovensko-italijansko literarno izmenjavo La casa di carta – Papirnata hiša. Živi in dela v Ljubljani.

O programu

 • kaj moramo imeti v kovčku, preden krenemo na pot proznega pisanja
 • predzgodba, snov, navdihu in slog
 • večplastnost besedila: o čem še pripovedujemo, ko pripovedujemo zgodbo?
 • kaj si lahko dovolimo pri pisanju romana in kaj pri kratkih zgodbah

13:00 – Odprti forum

Na odprtem forumu lahko udeleženci predstavijo svoje izkušnje s pisanjem. Vsak udeleženec ima omejeno količino časa za predstavitev, maksimalno 10 minut (v primeru zanimivega prispevka se lahko čas podaljša ob dogovoru z organizatorjem).

Ker je odprti forum novost, spodaj navajamo nekaj predlogov za morebitne tematike vaše predstavitve:

 • kratko predavanje na temo, ki je povezana s pisanjem:
  • uredniki in njihove nočne more s pisatelji
  • psihoterapija in pisanje
  • slovnična pravila (vejice, …)
  • primerjalna književnost
 • predstavitev vašega delovnega procesa:
  • kako pišete
  • kakšna orodja uporabljate
  • s katerimi težavami se soočate
 • predstavitev vašega besedila:
  • za namene pridobivanja sodelujočih pri projektu (npr. filmski scenarij ali dramsko besedilo v iskanju režiserja)
  • za namene pridobivanja ti. beta bralcev (ki bi se izvajal po simpoziju v lastni organizaciji)

V primeru, da se s svojim prispevkom udeležite odprtega foruma, imate prost dostop do celotnega simpozija.

Prijavnica za Odprti forum

(prijava na odprti forum ni hkrati tudi prijava na simpozij. V primeru, da se želite udeležiti simpozija ne glede na to, ali boste izbrani za odprti forum, se prijavite tudi na spodnji prijavnici za simpozij)

Število mest na odprtem forumu je omejeno, zato vas bomo po prijavi naknadno kontaktirali samo v primeru, da je vaša tematika izbrana.

Rok za prijavo na odprti forum je 13. november 2021 (ni enak roku za prijavo na Simpozij).


16:00 – Mirana Likar Bajželj

O avtorici

Mirana Likar je začela pisati razmeroma pozno, brati pa razmeroma zgodaj.  Piše prozo. Od leta 2009 je izdala tri zbirke kratkih zgodb in tri romane. Njena dela so bila večkrat nagrajena in nominirana, objavljena v literarnih revijah, predvajana na radiu, uvrščena so v tuje in domače antologije.Njen pisateljski moto je: Osvobodi svoje besede in pomagaj, da jih osvobodijo tudi drugi. 

O programu

Zgodba je rojena, na delavnici ali doma. Obiskale so jo rojenice, ocenile, da ji bo dobro šlo. Kako novorojenki pomagati, da res shodi in gre po svetu? Da najde bralce? Ena od možnosti so razpisi. Razpisi prinašajo objave in nagrade. Objave in nagrade prinesejo prepoznavnost. Prepoznavnost prinese še več objav in še več nastopov. Kar ni kar tako, ker vse to prinaša točke. Te gradijo portfelj, ki pomaga pisatelju osvojiti nove nagrade in nove bralce. Kaže namreč, kje smo in kam bi radi, sili k novim obzorjem. Za katerimi so že nove zgodbe … Razgledi po pisateljski stvarnosti in razmisleki o pisateljskem portfelju.


18:00 – Podelitev nagrade “Najboljša kratka zgodba 2021”

Društvo Pisalni stroj je avgusta 2021 izvedel natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Na Simpoziju bo razglašena zmagovalna zgodba s seznama ožjega izbora, ki je bil objavljen v začetku oktobra.

Nagrada za najboljšo kratko zgodbo je 1.200,00 EUR.

Podelitev nagrade je dostopen celotni javnosti. Vsi udeleženci Simpozija, Odprtega foruma in nominiranci prejmejo posebno povezavo za ta del Simpozija. Če ne spadate v nobeno od zgoraj naštetih skupin in se želite udeležiti samo podelitve nagrad, prosimo da se prijavite preko tega obrazca za zunanje udeležence.


Prijava na Simpozij pisane besede

Ogled posnetka simpozija

V primeru, da se simpozija ne morete udeležiti, lahko zaprosite za posnetek. Ta bo na voljo na posebni povezavi. Ogled bo možen nekaj dni po dogodku in vam bo na voljo v omejenem časovnem terminu.

Cena ogleda posnetka: 150,00 eur
Za udeležence tečaja kreativnega pisanja: 100,00 eur

Naročilo posnetka

Preko zgornjega obrazca lahko naročite tudi ogled preteklih simpozijev.

Pretekli simpoziji