Kreativno pisanje ≠ slovnična pravila

Niti mini tečaj 3-2-1 Pisanja, niti Tečaj kreativnega pisanja se ne trudita učiti slovnico. Včasih ga kaj pobiksam in naredim kakšno tipkarsko napačo ali kakšen gramatični spodrs, ampak to je del izkušnje pisanja. Seveda je koristno, če razumemo kako jezik deluje in če imamo širok besedni zaklad, vendar sta to dve različni veščini. Eni delamo z živimi strukturami, opravljamo Frankensteinske eksperimente na črkah in besedah in stavkih, medtem ko drugi opravljajo obdukcijo naših malomarnih in nenamernih umorov slovničnih pravil.

Slovnica je razumevanje delovanja jezika na mehanski ravni, medtem ko je kreativno pisanje nekaj popolnoma drugega. Gre za uporaba jezika za nekakšno čarovnijo: za telepatijo med eno glavo polno domišljije in drugo glavo željno domišljije.

Ali če povem drugače, za tiste, ki ste bolj za šport: slavisti so tisti mehaniki, ki stojijo na pisti in čakajo, da pride vozilo formule ena na menjavo gum, pisatelji so pa tisti, ki sedijo v tistem stroju in čakajo, da lahko gredo nazaj na pisto kuriti gume na asfaltu.

Vsi komentarji o slovnici so dobrodošli na kud.pisalnistroj@gmail.com in bodo, v kolikor so na mestu, tudi upoštevani 🙂

 

Rok Sanda